Koulun kirjasto Lukupuu

Haarlan koulussa on avattu uudelleen oppilaiden käyttöön koulukirjasto vanhempainyhdistyksen toimesta. Ensimmäistä kertaa kirjaston historiassa oppilailla on mahdollisuus lainata kirjoja myös ulos kirjastosta. Turussa ei ole enää käytössä koulukirjastoa monessakaan koulussa. Oppilaat ovat nimenneet kirjaston jo vuosia sitten Lukupuuksi ja sitä vartioikin lasten tekemä Lukupuu. Uuden Lukupuun avajaiset olivat 17.9.2012.

Kirjastoon on kerätty kirjoja kirjakeräyksellä. Kirjojen on toivottu olevan tämän päivän 1.-6. luokkalaisille sopivia. Keräyksestä on tehty joka syksyinen perinne, mutta kirjoja voi luovuttaa kirjastoon ympäri vuoden. Keräykset ovat tuottaneet runsaat määrät kirjoja koululaisten luettavaksi, mutta suosituimmista kirjoista on kova kysyntä. Lukijoiden suosiossa ovat mm. Ella-kirjat, Risto Räppääjät, Tatu ja Patu –kirjat, Harry Potterit ja tietokirjat.

Kirjaston puuhanaisena on Haarlan koulun vanhempainyhdistyksen Jaana Elo, joka on koulutukseltaan libristi, mutta jäänyt kotiäidiksi: ”Lupauduin todella mielelläni hoitamaan Lukupuuta kahtena päivänä viikossa, koska kirjat ja lukeminen ovat minulle tärkeitä.” Hänen toimestaan kirjat on luokiteltu ja järjestetty hyllyihin. Luokittelu helpottaa ja nopeuttaa oppilaita ja opettajia löytämään mieleisensä kirjan. Kullakin luokalla on oma ruutuvihko, mihin merkitään lainattu kirja. Lainausaika on 2 viikkoa, jotta kirjat tulisi luettua nopeammin. Kirjat palautetaan palautushyllyyn, mistä tarkistuksen jälkeen ne siirretään takaisin omille paikoilleen. Lainaussäännöt on helpot ja kaikkien luettavissa tiedotustaululta. Oppilaat ja opettajat ovatkin ottaneet Lukupuun omakseen ja lainaus on lähtenyt reippaasti käyntiin. Kirjaston pöydällä on vihreä Idealaatikko, mihin oppilaat saavat esittää kirjatoiveita ja ehdotuksia Lukupuun kehittämiseksi. ”Jotta Lukupuu olisi elävä ja lasten mielestä mielenkiintoinen ja käymisen arvoinen, täytyy heidän päästä vaikuttamaan ja kertomaan mielipiteitään”, sanoo Jaana. Idealaatikkoon on tullutkin runsaasti postia.

Lukeminen – hyvä harrastus

Lukuinnostus lähtee kotoa, mutta sitä voi ruokkia aina matka varrella. Moni asia kilpailee tänä päivänä kirjojen lukemisen kanssa. Kirjojen lukeminen on edelleenkin hyvä harrastus ja rauhoittaa mieltä nopeassa yhteiskunnassamme. Kirjoja, kun ei voi pikakelata vaan ne on luettava alusta loppuun, jotta tietää mitä tapahtuu. Siksi Haarlan ja Kakskerran vanhempainyhdistykset ja molempien koulujen opettajat ovat lähteneet mukaan elävöittämään Lukupuuta.

Haluaisitko sinä olla mukana hyvän asian puolesta, tässä vaihtoehtoja:

Voit lahjoittaa rahaa tilille:

Haarlan koulun vanhempainyhdistys ry

FI49 5710 9720 0839 07

Maksun viesti: lukupuu

Kirjoja voi tuoda keräyslaatikkoon pitkin vuotta. Isommat erät voidaan noutaa myös kotoa, ota yhteys Lukupuun kirjastonhoitajaan jaana.elo14(at)gmail.com